Waarom je bloedsuikerspiegel je humeur (en gewicht) bepaalt

Heb jij vaak trek in zoet? Voel je je moe na het eten of blijft dat buikvet maar zitten? Dit kan te maken hebben met een instabiele bloedsuikerspiegel of insulineresistentie. Maar geen zorgen, we leggen je uit wat het is en – nog belangrijker – wat je eraan kunt doen.

Hoe werkt insuline eigenlijk?

Elke keer dat je eet, stijgt je bloedsuiker. Om die suiker (glucose) je cellen in te krijgen, maakt je lichaam insuline aan. Insuline werkt als een sleutel die de cel opent, zodat glucose naar binnen kan en als energie wordt gebruikt. Zit je cel vol? Dan wordt overtollige glucose opgeslagen in de lever als glycogeen. Is die voorraad ook vol? Dan wordt het omgezet in vet.

Maar als je te vaak eet en te weinig beweegt, raken je cellen ‘vol’ en worden ze minder gevoelig voor insuline. De sleutel werkt niet meer en glucose blijft in je bloedbaan hangen. Dit noemen we insulineresistentie – en dat wil je liever voorkomen.

Waarom is insulineresistentie een probleem?

Insulineresistentie kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid:

  • Hormonen raken uit balans
  • Vetophoping (vooral rond je buik)
  • Groter risico op diabetes type 2
  • Beschadigde bloedvaten (aderverkalking)
  • Versnelde veroudering (o.a. rimpels)

Zo pak je insulineresistentie aan!

Gelukkig kun je hier zelf veel aan doen met een paar eenvoudige aanpassingen:

1. Nuchter bewegen
Sta op en ga bewegen vóór je ontbijt. Je lichaam gebruikt dan eerst de opgeslagen glucose als energie. Zijn die reserves op? Dan schakelt je lichaam over op vetverbranding. Kun je niet tegen nuchter bewegen? Begin dan klein: 10 minuten wandelen en bouw dit op naar 30 minuten of zelfs een workout.

2. Eet minder vaak
Elke keer wanneer je eet, maakt je lichaam insuline aan. Maar als je nog voldoende energie hebt opgeslagen, wordt overtollige glucose omgezet in vet. Beperk je maaltijden tot 2 of 3 per dag en vermijd tussendoortjes.

3. Slimmer eten
Eiwitten en gezonde vetten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een langer verzadigd gevoel. Kies voor langzame koolhydraten (zoals groenten en volkorenproducten) en combineer ze met eiwitten en vetten voor een gelijkmatige energieafgifte.

4. Wen aan honger
Af en toe honger hebben is niet erg. Je lichaam leert dan om energie uit vetreserves te halen in plaats van constant insuline aan te maken. Dit helpt bij vetverbranding en stabiliseert je bloedsuiker.

Herken jij deze signalen?

  • Sterke trek in zoet
  • Gewichtstoename (vooral rond de buik)
  • Moeite met afvallen
  • Vermoeidheid of slaperigheid na het eten
  • Humeurig als je even niets eet

Herken je dit? Dan is het tijd om in actie te komen!

Doe mee met ons traject!

In maart starten we een traject waarin we 2 weken lang je bloedsuiker monitoren en je leren hoe je deze stabiel houdt. Wil jij weer grip op je energie en gezondheid? Plan dan snel een afspraak in!